Welcome To NaijaSky


IVF promo for couples

Author Layman rule for heart care  (Read 706 times)

Description:

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Isaac Adeniran

  • Online Advertiser and Marketer
  • Administrator
  • *****
  • Posts: 13618
  • Gender: Male
    • Share Post
Layman rule for heart care
« on: December 28, 2016, 10:55:21 AM »
Please circulate this it is useful to everyone.  Thanks
A chat with Dr. Abdullahi Oluwalogbon (Heart and Utility  Specialist) The transcript of the chat is given below. Useful for everyone.

Qn1. What are the thumb rules for a layman to take care of his heart?
Ans:
1. Diet - Less of carbohydrate, more of protein, less oil
2. Exercise - Half an hour's walk, at least five days a week;
avoid lifts and
avoid sitting for a longtime
3. Quit smoking
4. Control weight
5. Control BP - Blood pressure and Sugar



Linkback: http://naijasky.com/general-medicine/1732/layman-rule-for-heart-care/16075/
Earn Offline Income for Online Marketing  Local Businesses Listing and Products Display

NaijaSky

Layman rule for heart care
« on: December 28, 2016, 10:55:21 AM »

Offline Isaac Adeniran

  • Online Advertiser and Marketer
  • Administrator
  • *****
  • Posts: 13618
  • Gender: Male
    • Share Post
Re: Layman rule for heart care
« Reply #1 on: December 28, 2016, 10:57:23 AM »
Qn2. Can we convert fat into muscles?
Ans: It is a dangerous myth. Fat and muscles are made of two different tissues, fat is fat ... Ugly and harmful... Muscle is muscle. Fat can never be converted into a muscle.

Qn3. It's still a grave shock to hear that some apparently healthy person
gets a cardiac arrest. How do we understand it in perspective?
Ans: This is called silent attack; that is why we recommend everyone past the age of 30 to undergo routine health checkups.

Qn4. Are heart diseases hereditary?
Ans: Yes

Qn5. What are the ways in which the heart is stressed? What practices do you suggest to de-stress?
Ans: Change your attitude towards life. Do not look for perfection in everything in life.

Qn6. Is walking better than jogging or is more intensive exercise required to keep a healthy heart?
Ans: Walking is better than jogging, since jogging leads to early fatigue and injury to joints

Qn7. You have done so much for the poor and needy. What has inspired you to do so?
Ans: Mother Theresa, who was my patient.

NaijaSky

Re: Layman rule for heart care
« Reply #1 on: December 28, 2016, 10:57:23 AM »

Offline Isaac Adeniran

  • Online Advertiser and Marketer
  • Administrator
  • *****
  • Posts: 13618
  • Gender: Male
    • Share Post
Re: Layman rule for heart care
« Reply #2 on: December 28, 2016, 10:58:21 AM »
Qn8. Can people with low blood pressure suffer heart diseases?
Ans: Extremely rare.

Qn9. Does cholesterol accumulates right from an early age (I'm currently only 22) or do you have to worry about it only after you are above 30 years of age?
Ans: Cholesterol accumulates from childhood.

Qn10. How do irregular eating habits affect the heart ?
Ans: You tend to eat junk food when the habits are irregular and your body's enzyme release for digestion gets confused.

Qn11. How can I control cholesterol content without using medicines?
Ans: Control diet, walk and eat walnut.

Qn12. Which is the best and worst food for the heart?
Ans: Fruits and vegetables are the best and oilis the worst.

Qn13. Which oil is better - groundnut, sunflower, olive?
Ans: All oils are bad.

Qn14. What is the routine checkup one should go through? Is there any specific test?
Ans: Routine blood test to ensure sugar, cholesterol is ok. Check BP, Treadmill test after an echo.

NaijaSky

Re: Layman rule for heart care
« Reply #2 on: December 28, 2016, 10:58:21 AM »

Offline Isaac Adeniran

  • Online Advertiser and Marketer
  • Administrator
  • *****
  • Posts: 13618
  • Gender: Male
    • Share Post
Re: Layman rule for heart care
« Reply #3 on: December 28, 2016, 11:04:08 AM »
Qn15. What are the first aid steps to be taken on a heart attack?
Ans: Help the person into a sleeping position, place an aspirin tablet under the tongue with a sorbitrate tablet if available, and rush him to a coronary care unit, since the maximum casualty takes place within the first hour.

Qn16. How do you differentiate between pain caused by a heart attack and that caused due to gastric trouble?
Ans: Extremely difficult without ECG.

Qn17. What is the main cause of a steep increase in heart problems amongst youngsters? I see people of about 30-40 yrs of age having heart attacks and serious heart problems.
Ans: Increased awareness has increased incidents. Also, sedentary lifestyles, smoking, junk food, lack of exercise in a country where people are genetically three times more vulnerable for heart attacks than Europeans and Americans.

Qn18. Is it possible for a person to have BP outside the normal range of 120/80 and yet be perfectly healthy?
Ans: Yes.

Qn19. Marriages within close relatives can lead to heart problems for the child. Is it true?
Ans : Yes, co-sanguinity leads to congenital abnormalities and you may NOT have a software engineer as a child

Qn20. LMany of us have an irregular daily routine and many a times we have to stay late nights in office. Does this affect our heart? What precautions would you recommend?
Ans : When you are young, nature protects you against all these irregularities. However, as yougrow older, respect the biological clock.

Qn21. Will taking anti-hypertensive drugs cause some other complications (short/long term)?
Ans : Yes, most drugs have some side effects. However, modern anti-hypertensive drugs are extremely safe.

Qn22. Will consuming more coffee/tea lead to heart attacks?
Ans : No.

Qn23. Are asthma patients more prone to heart disease?
Ans : No.

Qn24. How would you define junk food?
Ans : Fried food like Kentucky , McDonalds , Samosas, and even Masala Dosas.

Qn25. You mentioned that Indians are three times more vulnerable. What is the reason for this, as Europeans and Americans also eat a lot of junk food?
Ans: Every race is vulnerable to some disease and unfortunately, Indians are vulnerable for the most expensive disease.

NaijaSky

Re: Layman rule for heart care
« Reply #3 on: December 28, 2016, 11:04:08 AM »

Offline Isaac Adeniran

  • Online Advertiser and Marketer
  • Administrator
  • *****
  • Posts: 13618
  • Gender: Male
    • Share Post
Re: Layman rule for heart care
« Reply #4 on: December 28, 2016, 11:05:34 AM »
Qn26. Does consuming bananas help reduce hypertension?
Ans: No.

Qn27. Can a person help himself during a heart attack (Because we see a lot of forwarded e-mails on this)?
Ans: Yes. Lie down comfortably and put anaspirin tablet of any description under the tongue and ask someone to take you to the nearest coronary care unit without any delay and do not wait for the ambulance since most of the time, the ambulance does not turn up.

Qn28. Do, in any way, low white blood cells and low hemoglobin count lead to heart problems?
Ans: No. But it is ideal to have normal hemoglobin level to increase your exercise capacity.

Qn29. Sometimes, due to the hectic schedule we are not able to exercise. So, does walking while doing daily chores at home or climbing the stairs in the house, work as a substitute for exercise?
Ans : Certainly. Avoid sitting continuously for more than half an hour and even the act of getting out of the chair and going to another chair and sitting helps a lot.

Qn30. Is there a relation between heart problems and blood sugar?
Ans: Yes. A strong relationship since diabetics are more vulnerable to heart attacks than non-diabetics.

Qn31. What are the things one needs to take care of after a heart operation?
Ans : Diet, exercise, drugs on time , Control cholesterol, BP, weight.

Qn32. Are people working on night shifts more vulnerable to heart disease when compared to day shift workers?
Ans : No.

Qn33. What are the modern anti-hypertensive drugs?
Ans: There are hundreds of drugs and your doctor will chose the right combination for your problem, but my suggestion is to avoid the drugsand go for natural ways of controlling blood pressure by walk, diet to reduce weight and changing attitudes towards lifestyles.

Qn34. Does dispirin or similar headache pills increase the risk of heart attacks?
Ans : No.

Qn35. Why is the rate of heart attacks more in men than in women?
Ans: Nature protects women till the age of 45. (Present Global census show that the Percentage of heart disease in women has increased than in men )

NaijaSky

Re: Layman rule for heart care
« Reply #4 on: December 28, 2016, 11:05:34 AM »

Offline Isaac Adeniran

  • Online Advertiser and Marketer
  • Administrator
  • *****
  • Posts: 13618
  • Gender: Male
    • Share Post
Re: Layman rule for heart care
« Reply #5 on: December 28, 2016, 11:09:37 AM »
Qn36. How can one keep the heart in a good condition?
Ans: Eat a healthy diet, avoid junk food, exercise everyday, do not smoke and, go for health checkups if you are past the age of 30 ( once in six months recommended) ....

Please, don't hoard knowledge.
It takes love to share knowledge

NaijaSky

Re: Layman rule for heart care
« Reply #5 on: December 28, 2016, 11:09:37 AM »


Share via facebook Share via linkedin Share via twitter

xx
Your Heart and Your Age

Started by Wale Adeleke

0 Replies
628 Views
Last post September 13, 2015, 10:36:17 AM
by Wale Adeleke
xx
Foods that Decrease Heart Disease Risk

Started by Wale Adeleke

0 Replies
1220 Views
Last post September 13, 2015, 10:38:43 AM
by Wale Adeleke
xx
Heart Attacks And Drinking Warm Water

Started by naijatowns

1 Replies
603 Views
Last post July 01, 2016, 06:58:46 AM
by naijatowns
xx
Why your kidney deserve the best care

Started by Isaac Adeniran

2 Replies
606 Views
Last post February 19, 2017, 07:21:18 AM
by Isaac Adeniran
 
Name: Email:
Verification:
Type the letters shown in the picture
Listen to the letters / Request another image
Type the letters shown in the picture:
Four plus four=eight or eighteen:
Nigeria is in America or Africa:
Last letter of Alphabet is G or Z:

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
0 Replies
870 Views
Last post May 05, 2012, 10:56:40 PM
by Success Writer
0 Replies
1148 Views
Last post February 17, 2016, 10:42:26 AM
by Success Writer
5 Replies
278 Views
Last post March 21, 2018, 03:07:26 PM
by Isaac Adeniran

IVF promo for couples